הדרכת הורים

הדרכת הורים? גבולות? סמכות הורית? מבולבלים?!

להורים הכישורים והאינסטינקטים להיות הורים נהדרים, אשר צריכים לסמוך על עצמם, אך לכל משפחה סגנון ההורות שונה. הבסיס להחלטות אותן מקבלים ההורים כמו כיצד הינם מתמודדים עם בעיות משמעת, איפה הילד ישן ומה הדרך הנכונה והראויה להציב גבולות, מהווה חלק נכבד בחינוך הילדים. הסגנון שונה בהיענות של ההורה לצרכי הילד. תפקידם של ההורים להגדיר את הכללים והציפיות לילדיהם ולהיות עקביים. אבל בנוסף להגדרת ציפיות ברורות, הורה סמכותי הינו הורה היודע להקשיב לרגשות של ילדיו ולחששותיו ולפתור בעיות ביחד.


מהם סגנונות ההורות ומה ההבדלים בין סגנון הורות אחד למשנהו? פסיכולוגים התפתחותיים חקרו זמן רב איך סגנון ההורות משפיע על התפתחותו, עצמאותו ואישיותו של הילד והציגו ארבעה סגנונות הורות שונים: הורה נוקשה, הורה וותרן, הורה אדיש וההורה הסמכותי (Maccoby & Martin, 1983) .

 

הורות נוקשה - זהו הורה שסמכותו ההורית עולה בקנה אחד עם ציות ללא פשרות וללא וויכוחים, הורה של פעם, ההורה אמר הילד צריך לבצע, וזה היה שם המשחק ציות. על פי תפיסתו וערכיו של ההורה אין התחשבות ברגשותיו וצרכיו של הילד. אין גבולות הגיוניים והילדים צפויים לקיים את הכללים המחמירים שנקבעו על-ידי ההורים ללא עוררין. כאשר הילד אינו עומד בכללים אלה, זה מוביל בדרך כלל לענישה קשה שאינה עולה בקנה אחד עם התנהגות הילד, וההורים מתקשים להסביר את ההיגיון מאחורי כללים אלה. להורים האלה יש דרישות גבוהות מילדיהם, הם מצפים שהוראותיהם ימולאו ללא שיח וסיג. להורות זו השלכות על ביטחונם ודימוים העצמי של הילדים, אשר הופכים לצייתנים, חוששים להתמודד עם מרות ומרצים את סביבתם, לא מאושרים ולעיתים סגנון הורות זה יכול להוביל להתנהגויות קיצוניות.


הורות "זורמת" - הורה המוותר לילדו על דרישות פשוטות ללא הצדקה, "זורם עם הילד", מבצע במקומו את המטלות שעליהם לבצע בעצמם. למשל: שינה בשעה סבירה וקבועה, ביצוע מטלות בבית כמו סידור החדר (המסוגל לבצע זאת), התעלמות מהתנהגות לא נאותה כמו אלימות, חוצפה וכו'. ההורה מונע מתוך חושש כי אם מבוקשו של הילד לא ימולא, הילד יתנהג בצורה לא נאותה או שיגרם לילד נזק נפשי. השאיפה היא לשוויון ושיתוף עם הילדים, אבל אין גבולות ברורים ועקביים. הורות זו מונעת מחששות שנזיק לילדנו אם נציב לו גבולות ואלו ידכאו את הביטוי העצמי של הילד, ידכאו את הספונטניות שלו, הילד לא יאהב אותם. סגנון הורות זה משפיע על דימויו העצמי של הילד, חסר סיפוק, אינו מרוצה תובעני, בעל בקרה עצמית נמוכה ומתקשה להתמודד עם קשיים.


הורות ללא מעורבות - מאופיינת בדרישות נמוכות, אחריות נמוכה כלפי הילד ותקשורת נמוכה עמו וממלאים את הצרכים הבסיסיים של הילד ובדרך כלל מנותקים מחייו של הילד ובמקרים קיצוניים עשויים לדחות או להזניח את צרכיו הבסיסיים של הילד. ילדים אלה נוטים לחוסר בקרה ושליטה עצמית, הערכה עצמית נמוכה, המסוגלות שלהם פחותה ביחס לבני גילם ואינם עצמאיים.


הורות סמכותית - אז מהי סמכות הורית שעליה כולם מדברים? בבית בו יש סמכות הורית הינו בית אשר קיימים בו כללים וחוקים כמו בדמוקרטיה, אך עם זאת ניתנת לילד אפשרות הבחירה כדי להגיע לשיתוף פעולה. יש להבין ההורים והילדים אינם שווים, מי שקובע ומחליט הינו ההורה. יש להציב את הגבולות באופן הנכון ובעקביות כדי לא ליצור בלבול לילד, תוך כדי הקשבה סבלנות. ילדים זקוקים להורה אשר יוביל את המשפחה, בנחישות ועקביות בעיקר בנושאים ההתנהגותיים והמשפחתיים, אך אם עדיין יציב גבולות ברורים ויהיה קשוב ואמפתי לצרכי הילד. סגנון הורות זה המשלב שיתוף פעולה עם הילדים קשוב לשאלות מצדם. כאשר הילד אינו עונה על ציפיות ההורה, ההורה מחזק את הילד ומעודד אותו, הורה זה הינו אסרטיבי, אך לא פולשני ומגביל. תוצאותיה של הורות סמכותית הינה ילדים בטוחים בעצמם, בעלי דימוי עצמי גבוה, בעלי שליטה עצמית ונוטים להצליח.


מדוע הורים מתקשים להציב גבולות?


גבולות לילדים הם אחד המרכיבים החשובים והכרחיים להתפתחותם. גבולות אינם מגבלה, אלא הקניית כלים וידע כאמצעי המלמד מה טוב ומה רע. כאשר הילד יודע מה מותר ומה אסור הוא מפנה את משאביו למקומות של עשייה ולמידה, הגבולות הברורים יוצרים יציבות בחייו הוא יודע מוכן מראש למה שצפוי לו, דבר הגורם לו לביטחון.


ריבוי הגישות יוצר בלבול אצל ההורים, מה נכון לעשות? איך נכון לעשות? מה לא נכון ? בלבול זה יוצר תחושת חוסר אונים כאשר עליהם להתמודד בסיטואציות בהן עליהם להגיב אך אינם יודעים איך עושים זאת באופן הנכון. יכול להיות אירוע ספציפי כמו התמודדות עם גירושין, הרעה במצב הכלכלי, מחלת הורה הילד או האח, שעות עבודה ארוכות, וגישת ההורות משתנה בשל הצורך לפצות ומתקשים להציב גבולות לילדים.



למה הדרכת הורים?

כהורים רבים מתמודדים עם קשיים שונים של ילדיהם כגון: בעיות התנהגות, חרדות, קושי בוויסות חושי, קשיים חברתיים, ריב בין אחים.

הדרכת הורים יכולה לעזור ולקדם הבנה טובה יותר, חשיבות הדרכת הורים, באופן בו היא עשויה לעזור ולקדם קשרים והבנה טובה יותר בתוך המשפחה ובכך לשפר את ביטחונו העצמי של ילדכם. המטרה העיקרית לשפר את מערכת היחסים של כל בני המשפחה, כך שהמשפחה תתקדם כיחידה הרמונית. חשיבות הצורך בהדרכת הורים עולה בקרב הורים לילדים בעלי צרכים מיוחדים, להורים לילדים בעלי לקויות למידה והפרעות קשב וריכוז.




Share by: