הבלוג - הכלים והתובנות

מה הדרך הנכונה לגדל ילדים בטוחים ומאושרים? סגנונות הורות

הורה עם הילד בגן שעשועים הילד בוכה וההורה עוזר לה ברוגע ונועם

להיות הורים

הורות היא מסע ייחודי, מלא באהבה, אחריות ועימו אתגרים רבים. כל הורה נולד עם כישורים ואינסטינקטים טבעיים, אך עם זאת, הדרך לגידול ילדים אינה חד-משמעית, וישנן גישות שונות להתמודדות עם הסוגיות היומיומיות שעולות. איך מציבים גבולות? כיצד מתמודדים עם בעיות משמעת? במאמר זה נבחן ארבעה סגנונות הורות מרכזיים, כפי שתיארו הפסיכולוגים מקובי ומרטין (1983), ונעמיק ביתרונות ובחסרונות של כל סגנון. הסגנון בו נבחר לגדל את ילדינו יכול להשפיע בצורה משמעותית על התפתחותם, עצמאותם ואישיותם. במאמר זה נסקור ארבעה סגנונות הורות מרכזיים, נבחן את ההבדלים ביניהם ונבין איך לבחור את הדרך הנכונה עבורכם ועבור ילדיכם.


הורות נוקשה: הציות לפני הכל

הורות נוקשה מתאפיינת בדרישות גבוהות וציפיות חסרות פשרות. ההורים אינם מתחשבים ברגשות ובצרכים של הילד, ומצפים לציות מוחלט לכללים נוקשים. ילדים שגדלים בסביבה כזו עלולים לפתח ביטחון עצמי נמוך, חשש להתמודד עם מרות וריצוי הסביבה.


הורות וותרנית: כשהגבולות מטושטשים

הורים אלו נמנעים מהצבת גבולות ברורים ועקביים, מתוך חשש לפגוע בביטחונם העצמי. אין ציפיות ואין כללים, מרצים את הילד, ההורים עובדים בלשמח את הילד, נמנעים מעימותים, הילד הוא "המלך". סגנון הורות זה מוביל לילדים חסרי סיפוק, דימוי עצמי נמוך וקושי בהתמודדות עם קשיים. בסגנון זה, ההורים נוטים להימנע מעימותים ולהציב גבולות רכים מתוך רצון לשמור על ביטחון עצמי גבוה של הילד.


הורות אדישה: כשהמעורבות חסרה

הורות ללא מעורבות מאופיינת בדרישות נמוכות ותקשורת מועטה עם הילדים. מאפשרים לילד להסתדר בעצמו, מעט מאוד הכוונה תחושה כללית של אדישות. הילד מתקשה ליצור קרבה הורים אלו ממלאים את הצרכים הבסיסיים של ילדיהם, אך אינם מעורבים בחייהם. ילדים בסביבה כזו עשויים לפתח הערכה עצמית נמוכה, מתקשה ליצור קרבה וחוסר עצמאות. מאפשרים לילד להסתדר בעצמו, מעט מאוד הכוונה תחושה כללית של אדישות.


הורות סמכותית: שילוב של גבולות ואמפתיה

הורות סמכותית משלבת הצבת גבולות ברורים עם הקשבה ואמפתיה לצרכי הילדים. יש כללים וציפיות ברורים, התחשבות ברגשות מחשבות והדעות של הילד, גישה תומכת ומנחה, מטפחיעם ערכים וחשיבה עצמאית. הורים סמכותיים יודעים להגדיר ציפיות ולעודד את ילדיהם בצורה חיובית. ילדים בסביבה זו נוטים לפתח ביטחון עצמי גבוה, שליטה עצמית והצלחה בחיים. מחקרים מראים שהורות סמכותית בונה ילדים עצמאים וחברותיים וההורות סמכותנית, מתירנית וותרנית, יש סבירות גבוהה יותר לקשיים, קושי עם מרות, וויסות עצמי לקוי והערכה עצמית נמוכה. אולם צריך לזכור שאין סגנון שמתאים לכולם:יש צורך להשתמש בהורות מגוונת אך חשוב להתאים את סגנון ההורות לצרכים והמצבים השונים של הילד. 


אז למה כל כך קשה להציב גבולות?

הצבת גבולות היא אתגר משמעותי עבור הורים רבים. כאשר יש בלבול לגבי מה נכון ומה לא נכון לעשות, ההורים עלולים לחוש חוסר אונים, כיוון שבכל סגנון הורות יש קשיים, השאלה איך מתמודדים עימם. הקשיים יכולים לנבוע ממצבים שונים איתם המשפחה מתמודדת. כמו גירושין, קשיים כלכליים או מחלות במשפחה, מלחמה, מעבר דירה ועוד. שינויים יכולים לגרום לשינוי בגישת ההורות ולהקשות על הצבת גבולות.



שני ילדים משחקים יחד כשהם בטוחים ומאושרים וההורים מסתכלים עליהם בנחת

הדרך לשפר את מערכת היחסים עם הילדים

כהורים, אנחנו מתמודדים עם אתגרים שונים כמו בעיות התנהגות, חרדות, קשיים חברתיים ועוד. הדרכת הורים יכולה לעזור לנו להבין טוב יותר את הצרכים של ילדינו ולשפר את מערכת היחסים בתוך המשפחה. במיוחד עבור הורים לילדים עם צרכים מיוחדים, לקויות למידה והפרעות קשב וריכוז, הדרכת הורים יכולה להיות כלי חיוני לשיפור הביטחון העצמי של הילד והיחסים המשפחתיים.


לסיכום

סגנון ההורות שבוחרים יכול להשפיע בצורה משמעותית על חיי ילדיכם. חשוב לבחור את הדרך הנכונה שמתאימה לכם ולילדיכם, לשלב גבולות ברורים עם הקשבה ואמפתיה, ולזכור תמיד שהורות היא תהליך למידה והתפתחות מתמיד. הדרכת הורים יכולה להיות כלי רב עוצמה במאבק הזה, לעזור לנו לגדל ילדים בטוחים, מאושרים ומצליחים. כל אחד ואחת מכם יכולים למצוא את הדרך המתאימה להם ולילדיהם, ולהפוך את ההורות לחוויה מעצימה ומתגמלת.

אתם לא לבד במסע הזה, בואו לגלות איך להפוך את ההורות שלכם לחוויה מעצימה ומתגמלת ואני כאן כדי ללוות אתכם בדרך שמתאימה לכם ולילדיכם.


הבלוג - הכלים והתובנות

הצפה חושית באנשים עם אוטיזם
מאת Dorit Michaeli 27 במרץ 2025
החוויות היומיומית המאתגרות של אנשים עם אוטיזם וההתמודדות עם גירויים כמו רעשים חזקים, אורות, מגע וסיטואציות חברתיות מציפים אותם, גורמים לחרדה רבה, ומשפיעים משמעותית על איכות חייהם.
אוטיזם מהו?
מאת Dorit Michaeli 27 במרץ 2025
קחו רגע ודמיינו איך מרגיש אדם עם אוטיזם שמנסה בכל כוחו להשתלב בעולם שלא תמיד מבין אותו. אתם יכולים להיות אלה שיעשו עבורו את ההבדל עם חיוך, סבלנות, או פשוט מילה טובה.
חווית חרדה ויציאה מחלון העוררות
מאת Dorit Michaeli 28 בנובמבר 2024
חולון העוררות, איך לזהות ולווסת את עצמנו במצבי חרדה ולחץ. כשמצבי חרדה ולחץ משתלטים, אנחנו לעיתים יוצאים מ"חלון העוררות" – אותו טווח שבו אנו מסוגלים להתמודד עם רגשות בצורה מאוזנת. במאמר הזה תגלו מהו חלון העוררות, איך לזהות סימנים ליציאה ממנו, ואילו כלים פשוטים ומעשיים יסייעו לכם לשוב לאיזון רגשי ולחזק את החוסן הנפשי שלכם.
למאמרים נוספים

דברו איתי